Οι εταιρείες τεχνολογίας πάντοτε είχαν στα εργαστήριά τους νέες τεχνολογίες πολύ πριν τις διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό, είτε γιατί ακόμα τις τελειοποιούν είτε γιατί ακόμα έχουν υψηλό κόστος λιανικής ή, τέλος, γιατί κρίνουν ότι δεν έχει έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή διάθεσης σε σχέση με τις ανταγωνίστριες εταιρείες. Μάλιστα τα «παλιά χρόνια» (ήτοι δεκαετία ’80s), πριν από την κυριαρχία των υπολογιστών «PC and Compatibles» από τα μέσα της
επόμενης δεκαετίας (’90s), όταν κυκλοφορούσαν οι υπολογιστές «home micros» με τεράστια επιτυχία, οι εταιρείες προέβαιναν σε εσωτερικές αλλαγές των τσιπ χωρίς να ενημερώνουν χρήστες ή / και περιοδικά του Ειδικού Τύπου (www δεν υπήρχε ακόμα) καθαρά για λόγους «ήπιου testing», κοινώς «αν δουλεύει και το δεν το πάρουν χαμπάρι οι χρήστες, όλα ΟΚ – αν όμως το πάρουν και κυρίως αν δεν δουλεύει [ο υπολογιστής] σωστά, απλώς επαναφέρουμε τα προηγούμενα τσιπ και πάλι όλα ΟΚ».Ευτυχώς, από τότε πέρασαν δύο δεκαετίες, οι εταιρείες συμμορφώθηκαν κατά κάποιον τρόπο και σχεδόν σταμάτησαν αυτού του είδους τις πρακτικές, επιδεικνύοντας πλέον τις προθέσεις, τις υπο-ανάπτυξη νέες τεχνολογίες και τα επερχόμενα συστήματα σε ειδικές εκθέσεις τεχνολογίας. Σε αυτό το μοτίβο κινείται μεταξύ άλλων και η Toshiba, η οποία φαίνεται ότι έχει θέσει τον στόχο να μας προσφέρει την τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης πέραν των τηλεοράσεων – αλλά χωρίς γυαλιά (οι λεγόμενες αυτό-στερεοσκοπικές οθόνες).
Πριν από λίγο καιρό είχε επιδείξει μια ταμπλέτα (η νέα μόδα gadget) με εξαιρετική δυνατότητα 3D απεικόνισης άνευ ειδικών γυαλιών (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=220578&cid=36). Αυτές τις μέρες παρουσίασε έναν υπολογιστή στην κατηγορία των λάπτοπ, σε αρχικό / πειραματικό στάδιο ακόμα, με δυνατότητα απεικόνισης 3D υλικού – πάντα χωρίς την ανάγκη να φοράμε τα ειδικά (και ενοχλητικά κατά πολλούς) γυαλιά.
Σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια διευκρίνιση, όσον αφορά στις δύο διαφορετικές τεχνολογίες 3D απεικόνισης για το οικιακό περιβάλλον (όχι για τον κινηματογράφο): η μία απαιτεί γυαλιά (στερεοσκοπική), η άλλη όχι (αυτό-στερεοσκοπική). Όμως με την πρώτη ο θεατής μπορεί να κάτσει σχεδόν σε όποιο σημείο / γωνία / απόσταση επιθυμεί σε σχέση με την 3D οθόνη / τηλεόραση, ενώ στη δεύτερη πρέπει να παρακολουθεί υπό συγκεκριμένη γωνία (στην ουσία κάθετα) και απόσταση – μια μικρή απόκλιση και η 3η Διάσταση «πάει περίπατο».
Η Toshiba όμως έχει διαφορετική άποψη, καθώς το λάπτοπ της οικογένειας «Toshiba Qosmio» που επέδειξε έχει απεικόνιση 3D χωρίς γυαλιά, αλλά δεν έχει την «ασθένεια» της φιξαρισμένης απόστασης / γωνίας θέασης, με απλά λόγια δηλαδή ο χρήστης κινούμενος δεξιά-αριστερά παραμένει να βλέπει το τρισδιάστατο εφέ, φυσικά χωρίς γυαλιά, όπως προαναφέραμε. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ενσωματωμένη κάμερα του λάπτοπ (δεδομένο χαρακτηριστικό πλέον σε όλα τα λάπτοπ), η οποία «παρακολουθεί» συνεχώς τη θέση του κεφαλιού / μάτια του χρήστη, έτσι ώστε να «περιστρέψει» αυτόματα την τρισδιάστατη απεικόνιση προς την πρέπουσα γωνία. Αυτή η «περιστροφή» βάσει της παρακολούθησης από την κάμερα, προσφέρει στον χρήστη 3D εφέ, χωρίς γυαλιά και κυρίως χωρίς να πρέπει να είναι «καρφωμένος» σε συγκεκριμένη απόσταση και γωνία από την οθόνη.
Προς το παρόν, η Toshiba δηλώνει πως το όλο εγχείρημα είναι υπό ανάπτυξη ακόμα, πρέπει να διανύσει περαιτέρω χρόνο στα εργαστήρια, με πιθανή έλευση στα ράφια των καταστημάτων προς το τέλος του 2011. Η μοναδική -επίσημα- συσκευή που θα είναι 3D και χωρίς γυαλιά, είναι η επερχόμενη τον Μάρτιο 2011 φορητή παιχνιδοκονσόλα ονόματι Nintendo 3DS (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=118146&cid=36), για την οποία ήδη οι πρώτες εντυπώσεις είναι άκρως ενθουσιώδεις.
(περισσότερες πληροφορίες: http://www.engadget.com/2011/01/03/toshiba-shows-of-glasses-free-3d-qosmio-says-technology-could-h/)
Πηγή: zougla.gr
Η Toshiba πειραματίζεται: laptop με 3D οθόνη χωρίς γυαλιά!