logo2


15/11/10

Τα φώτα στους δρόμους είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, μας φωτίζουν τον δρόμο για το σπίτι και κάνουν τους δρόμους πιο ασφαλείς την νύκτα. Πως θα σας φαινόταν η ιδέα της παραγωγής φυσικών φανών που δεν χρειάζονται ηλεκτρισμό να τους τροφοδοτεί; Μια ομάδα επιστημόνων στην Ταϊβάν πρόσφατα ανακάλυψε ότι η προσθήκη χρυσών νανοσωματιδίων στα φύλλα των δέντρων, προκαλεί την εκπομπή μιας φωτεινής κοκκινωπής λάμψης. Η ιδέα της χρήσης δέντρων για την αντικατάσταση των διατάξεων φωταγώγησης των δρόμων είναι αρκετά ευφυής. Διότι όχι μόνο θα έχουμε λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή και κόστη, αλλά θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα θα υπήρχε μείωση της φωτορύπανσης σε μεγάλες πόλεις.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία όταν οι επιστήμονες έψαχναν τρόπους να δημιουργήσουν εναλλακτικούς τρόπους φωτισμού υψηλής αποδοτικότητας παρόμοιους με την τεχνολογία LED, αλλά χωρίς την χρήση τοξικών χημικών όπως την φωσφορική σκόνη. 

"Η δίοδος εκπομπής φωτός (LED) αντικατέστησε τις παραδοσιακές πηγές φωτός σε πολλές πινακίδες και φώτα στον δρόμο. Πολλές δίοδοι εκπομπής φωτός, ειδικά η άσπρη, χρησιμοποιεί φωσφορική σκόνη για να εξομοιώσει το φως διαφορετικών μήκους κύματος. Ωστόσο, η φωσφορική σκόνη είναι τοξική και η τιμή της μεγάλη. Σαν αποτέλεσμα ο Dr. Yen-Hsun Wu είχε την ιδέα να ανακαλύψει μια μέθοδο λιγότερο τοξική για να αντικαταστήσει την φωσφορική σκόνη. Αυτό του έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσει την έρευνα αρχικά."
 είπε ο καθηγητής Shih-Hui Chang.

Με την εμφύτευση νανοσωματιδίων χρυσού σε φύλλα του δέντρου Bacopa caroliniana, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να μειώσουν την χλωροφύλλη στα φύλλα, και να παράγουν μια κοκκινωπή λάμψη. Κάτω από ένα υψηλού μήκους κύματος υπεριώδους ακτινοβολίας, τα χρυσά νανοσωματίδια προκάλεσαν την εκπομπή κόκκινου φωτός στην γύρω χλωροφύλλη.

"Μελλοντικά, βιολογικά LED θα μπορούσαν να κάνουν τα δέντρα δίπλα στους δρόμους να φωτοβολούν την νύκτα, κάτι τέτοιο θα οικονομεί ενέργεια, και θα απορροφάει διοξείδιο του άνθρακα καθώς η εκπομπή φωτός των βιο-LED θα κάνουν τους χλωροπλάστες να διεξάγουν φωτοσύνθεση." είπε ο Dr. Yen-Hsun Su σε μια συνέντευξη με το Chemistry World, τον μεγαλύτερο οργανισμό στην Ευρώπη για χημικές επιστήμες.





Πηγή: inhabitat.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου