Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση υπερταχέων κβαντικών υπολογιστών φέρνει τους επιστήμονες πρόσφατη καινοτομία.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Μάντσεστερ δημιούργησαν μία μοριακή συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για την κατασκευή των ταχύτατων κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περίπλοκους υπολογισμούς πολύ γρηγορότερα από τα υπάρχοντα συμβατικά μηχανήματα.
Αντί για τσιπ σιλικόνης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία μοριακής κλίμακας. Η εφεύρεσή τους βασίζεται στον συνδυασμό μικροσκοπικών μαγνητών με μοριακές μηχανές που μπορούν να παλινδρομούν μεταξύ δύο σημείων χωρίς τη χρήση εξωτερικής δύναμης.
Αυτοί οι ελισσόμενοι μαγνήτες ίσως κάποια μέρα αξιοποιηθούν ως η βασική μονάδα για την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών.
Οι συμβατικοί υπολογιστές αποθηκεύουν δεδομένα υπό τη μορφή bit, το οποίο μεταφράζει την πληροφορία σε δυαδικό σύστημα.
Οι κβαντικοί υπολογιστές, από την άλλη, χρησιμοποιούν το qubit, δηλαδή το κβαντικό δυαδικό ψηφίο. Το qubit είναι πολύ πιο εξελιγμένο καθώς είναι σε θέση να αναπαριστά την πληροφορία όχι μόνο με 0 και 1, αλλά με ένα πλήθος τιμών ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτελούν εντολές πολύ πιο γρήγορα από τα συνηθισμένα υπολογιστικά μηχανήματα.
Ο καθηγητής David Leigh από τη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επεσήμανε ότι χάρη στην τελευταία εφεύρεση, η κβαντική τεχνολογία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά, και πρόσθεσε: «Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι να ενώσουμε πολλά από αυτά τα qubits για να κατασκευάσουμε μία συσκευή που θα μπορεί να εκτελεί υπολογισμούς, και να ανακαλύψουμε πώς θα επικοινωνούν μεταξύ τους».
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές