logo2


29/11/10

SecurityΣύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της McAfee, Dave DeWalt, το 2011 θα είναι μία χρονιά που θα αποτελέσει τοσημείο καμπής για την ασφάλεια των κινητών, αφού προβλέπει ραγδαία αύξηση των επιθέσεων στα smartphone, μέσω των εφαρμογών και άλλων επιτηδευμένων ψηφιακών απειλών.

Στο παρελθόν, η κύρια μέριμνα όσον αφορά στην ασφάλεια των smartphone, ήταν η προστασία του e-mail. Πλέον όμως, οι χιλιάδες διαθέσιμες εφαρμογές αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού ή την αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η πρόκληση της προστασίας τους θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη στο μέλλον, καθώς ολοένα και περισσότερες συσκευές αναπόφευκτα εισέρχονται στα εταιρικά δίκτυα. Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια, μαζί με το σύνολο της βιομηχανίας, προσπαθούν να βρουν τρόπο για να επιτρέψουν την πρόσβαση στις εφαρμογές. Ο DeWalt είπε χαρακτηριστικά:
"Είσαι τόσο δυνατός, όσο η πιο αδύναμη εφαρμογή σου."
Στο μεταξύ, οι ερευνητές ασφαλείας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σύνολο νέων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η εκθετική αύξηση των κακόβουλων προγραμμάτων. Στο παρελθόν οι εγκληματίες είχαν ως κίνητρο τη φήμη, αλλά στην εποχή μας έχουν κατά κύριο λόγο οικονομικές βλέψεις. Επιπλέον, προσπαθούν να υποκλέψουν απόρρητα δεδομένα, εργαζόμενοι προς όφελος κάποιου κράτους, καθώς και να κλέψουν πνευματική ιδιοκτησία ή να εμπλακούν στη διαδικτυακή τρομοκρατία.

Παλαιότερα οι επιθέσεις στοχοποιούσαν προσωπικούς υπολογιστές, modem και μεγάλους υπολογιστές. Πλέον όμως στοχεύουν κρίσιμες υποδομές, όπως έγινε φανερό στα γεγονότα με το Stuxnet. Οι εγκληματίες έχουν επίσης αλλάξει τις τεχνικές τους, αντικαθιστώντας τους απλούς ιούς και τα trojan με τις λεγόμενες advanced persistent threats (APTs - εξελιγμένες συνεχείς απειλές), οι οποίες μπορούν να αποφύγουν με επιδεξιότητα τα anti-virus και να χρησιμοποιήσουν καλοσχεδιασμένους τρόπους παράκαμψης της προστασίας. Το πλήθος τους αυξάνεται συνεχώς, ενώ είναι δύσκολα στα εντοπισμό και την καταπολέμηση.

Σύμφωνα με τον DeWalt, όλα τα παραπάνω συντελούν στη δημιουργία ενός σκηνικού δύσκολων συνθηκών για την ασφάλεια, που οδηγεί τις εταιρείες στην υιοθέτηση συστημάτων ασφαλείας.

Πηγή: 
Cellular-News , adslgr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου