logo2


16/11/10



Ο ισχυρότερος υπολογιστής του κόσμου είναι πλέον ο Tianhe-1A, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη Tianjin της Κίνας. Ο νέος υπερυπολογιστής τέθηκε σε λειτουργία τον προηγούμενο μήνα και πήρε το στέμμα στην κατάταξη τωνsupercomputers από τον Jaguar, εκκινώντας με αυτό τον τρόπο μια νέα ιδιότυπη "κούρσα εξοπλισμών" ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Η ισχύς του Tianhe-1A προκαλεί δέος, καθώς αγγίζει 2,57 petaflops - με άλλα λόγια, είναι σε θέση να εκτελεί πάνω από δυόμιση τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.
Στο εσωτερικό του, ο Tianhe-1A κρύβει (αν μπορεί να κρυφτεί τέτοιο πλήθος, βέβαια!)7.168 Nvidia Tesla M2050 GPUs, οι οποίες συνεργάζονται με 14.396 Intel Xeon 5600. Η Intel δεν άφησε, βέβαια, την ευκαιρία να πάει χαμένη και έσπευσε να υπογραμμίσει την υπεροχή των προϊόντων της, εστιάζοντας στη χρήση των Xeon σε πολλούς supercomputers ανά την υφήλιο.
Εκτός από τον Tianhe-1A, οι επεξεργαστές της Intel δίνουν ώθηση στο 80%, περίπου, των συστημάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους supercomputers. Ο πλήρης κατάλογος με τους υπερυπολογιστές βρίσκεται σε αυτή τη διεύθυνση.


Πηγή: TechConnect

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου