logo2


21/11/10



Σε εμφάνιση του στο Gartner Symposium, ο CEO της Microsoft, Steve Ballmer, χαρακτήρισε την επόμενη έκδοση των Windows, γνωστή μέχρι σήμερα απλά ως “Windows 8″, ως “το πιο ριψοκίνδυνο στοίχημα της Microsoft μέχρι σήμερα” (συγκεκριμένα, “riskiest product bet”). Το θέμα είναι πως
κανείς δεν… ξέρει το “γιατί”, αν και μάλλον το… υποπτευόμαστε!
Για την ώρα, έχουν ακουστεί πολλά πράγματα για τα Windows 8. Έχουν “διαρρεύσει” πληροφορίες σχετικά με το “τι θα δούμε σε αυτά” αλλά, όπως είχε συμβεί, αν θυμάστε, και με το “κυκλικό μενού” για τα Windows 7, που τελικά ποτέ δεν ενσωματώθηκε σε αυτά, έτσι και τα Windows 8 για την ώρα παραμένουν ένα σύνολο υποθέσεων, πιθανών δυνατοτήτων και βελτιώσεων.

Ναι, αλλά ΤΙ “θα έχουν” τελικά τα Windows 8;

Ας χωρίσουμε το “τι ξέρουμε” και το “τι υποθέτουμε -και είναι λογικό- πως θα δούμε σε αυτά” βάσει πληροφοριών και… πιθανοτήτων:

Έχουν αναφερθεί πολλές φορές/μάλλον θα τα δούμε (πιθανότητες 75%):

  • Login όχι μόνο με κωδικό, μα μέσω αναγνώρισης προσώπου.
  • Δυνατότητα “αλλαγής χρήστη” μέσω της αυτόματης αναγνώρισης προσώπου αν σηκωθεί αυτός που χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή δίνοντας τη θέση του σε κάποιον άλλο.
  • Γρηγορότερη εκκίνηση και ακόμη γρηγορότερο shutdown (για το τελευταίο λέγεται πως θα συνδυαστούν Hibernate και Sleep σε ένα νέο μode).
  • Motion controls: σίγουρα η Microsoft θα ενσωματώσει τεχνολογίες από το Kinect στα Windows, και έτσι… δίχως λόγο και αιτία, θα μπορούμε να “κοπανιόμαστε” μπροστά από την οθόνη επί 2 λεπτά για να κάνουμε αυτό που γινόταν με το πάτημα ενός πλήκτρου!

Ιστορία και… φήμες δείχνουν πως μάλλον θα δούμε (πιθανότητες 50%):

  • Νέο σύστημα αρχειοθέτησης. Πιστεύω πως μάλλον δεν θα είναι κάτι 100% νέο, μα μια κάπως εξελιγμένη έκδοση του υπάρχοντος exFat, καθώς και μεγαλύτερη προώθηση του από τη Microsoft (π.χ. ως “βασικό file system των Windows 8″).
  • Διαφορετικό περιβάλλον/desktop. Για αυτό, δείτε παρακάτω την ξεχωριστή ενότητα με τις… σκέψεις μου για το “τι παίζει να δούμε”.
  • Στενότερη συνεργασία με το Internet. Δεν μιλάω απλά για “Windows Live apps”, αλλά για καλύτερη, συνολικά, “δικτύωση” των Windows – Remote Shares, συγχρονισμό δεδομένων με υπηρεσίες ή και δυνατότητα συνεργασίας αυτών με τα ίδια τα Windows κ.λπ. (δείτε παρακάτω το κομμάτι του πιθανού μελλοντικού desktop που προανέφερα για περισσότερα).
  • Push-button reset: Μια νέα λειτουργία που έχει αναφερθεί πως όντως θα δούμε, θα επιτρέπει την επανεγκατάσταση των Windows 8 χωρίς να χαθούν εφαρμογές και δεδομένα του χρήστη. Δείτε παρακάτω το “Πώς (μπορεί να) λειτουργεί το push-button reset;” για περισσότερα.

Δεν μας βλέπω να βλέπουμε… (πιθανότητες 25%):

3D desktop. Έχει ακουστεί από κάποιους, αλλά απλά δεν βολεύει – όχι, τουλάχιστον, ως το “γενικό desktop στο οποίο κάνουμε τα πάντα”. Προσέξτε: δεν μιλάω για “3D desktop” τύπου Compiz (δηλαδή, 2D με εφέ), αλλά “πραγματικό 3D” (πώς λέμε… Resident Evil 3D). Αυτό, απλά, “δεν”.

Πώς μπορεί να λειτουργεί το Push-button reset;

Είναι απλό, και η τεχνολογία για κάτι τέτοιο ήδη υπάρχει – θα μπορούσε κάλλιστα να ενσωματωθεί ακόμη και ως update στα υπάρχοντα Windows 7, ακόμη και στα Vista, XP, οπουδήποτε. Φαντασθείτε το εξής: με το που “εγκαθίσταται” μια εφαρμογή, τα Windows “φωτογραφίζουν” όλα τα αρχεία και τις ρυθμίσεις της. Πριν-καν-τρέξει-για-πρώτη-φορά. Αποτέλεσμα; Έχουν κρατήσει ένα “αρχείο” των “μηδενικών ρυθμίσεων της”, πριν της… αλλάξουμε τα φώτα.
Έστω, λοιπόν, πως θέλουμε να κάνουμε “reset” (κατά τη Microsoft) το λειτουργικό μας σύστημα, γιατί το έχουμε… διαλύσει “παίζοντας” με τις ρυθμίσεις του. Αρκεί ένα κεντρικό πρόγραμμα να “επαναφέρει” όλες τις “μηδενικές ρυθμίσεις” για όλες τις εφαρμογές ΚΑΙ το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, “ξεχνώντας διακριτικά” ό,τι κάναμε μετά από αυτές. Αποτέλεσμα; Ένα λειτουργικό που λειτουργεί “σαν μόλις να είχε εγκατασταθεί”. Και αυτό χωρίς πραγματική “επανεγκατάσταση”, αλλά απλά με τη διαγραφή των κατάλληλων αρχείων/παραμέτρων και την ανάκτηση των “αρχικών”. Απλό;

Τι παίζει να δούμε στο desktop;

Σίγουρα θα δούμε “περισσότερο 3D”, αλλά με τη μορφή πρόσθετων δυνατοτήτων, εφέ, μεταβάσεων. Το ίδιο το desktop δεν “θα γίνει 3D” σε στυλ Johny Mnemonic, με τα προγράμματα να… χάνονται “στο βάθος” και εμάς να “ταξιδεύουμε ανάμεσα τους” για να βρούμε αυτό που θέλουμε. Αυτό δεν θα είναι desktop, θα είναι το… Quake! Αντίθετα, ετοιμασθείτε για κάτι περισσότερο σε στυλ Minority Report, σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Για αυτό μάλλον θα προστεθεί και η υποστήριξη Kinect. Π.χ., ώστε στο Windows Media Center να μπορούμε να επιλέγουμε ταινία “κουνώντας τα χέρια μας” μπροστά στην κάμερα για να μεταβαίνουμε από το εξώφυλλο της μιας στην επόμενη. Όχι, όμως, φάσεις τύπου να κουνάμε ξεχωριστά δαχτυλάκια στην κάμερα για να επιλέξουμε τρια άσχετα αρχεία και να τα αναλύσουμε. Έχουμε δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, όπως το είδαμε στο Minority Report. Για την ώρα, αρχικά, μάλλον θα μείνουμε σε ό,τι είδαμε και για την αναπαραγωγή ταινιών στο συνδυασμό Xbox 360 + Kinect.
Πέραν αυτού, μάλλον θα δούμε “περισσότερο Internet” στο ίδιο το desktop. Το βλέπω η Microsoft να αναβιώνει το Active Desktop της και, με ένα νέο όνομα, να μετατρέπει το υπάρχον desktop σε “web-enabled desktop”. Π.χ. με widgets που θα μπορούν να “τραβηχτούν” και “ανανεωθούν” από online υπηρεσίες (όπως γίνεται σήμερα, αλλά με την widget engine να αποτελεί τμήμα του ίδιου του desktop και να μπορεί να επικοινωνήσει και με άλλες εφαρμογές – π.χ. να “ανοίξουμε” μια εικόνα από ένα Flickr Widget στο… Paint των Windows). Αυτό θα επιτρέψει και φάσεις του τύπου να προβάλλονται τα updates μας από Twitter, Facebook κ.ά. στο ίδιο το desktop, χωρίς πρόσθετα προγράμματα. Δίνοντας στα Windows “ολίγη από… Ubuntu”, για να μην πως πως το βλέπω να αντιγράφουν την πιο “task-based” προσέγγιση του επερχόμενου Gnome Shell.

Ναι, αλλά γιατί, τελικά, είναι “μεγάλο στοίχημα”;

Για δυο λόγους:
  • Διότι αν “δεν πιάσουν”, η Microsoft θα έχει χάσει πολλούς πόντους στο “παιχνίδι κυριαρχίας στο desktop”, όπου Ubuntu και Macs συνέχεια κερδίζουν αποδοχή ενώ τα Windows δείχνουν να χάνουν χρήστες που… αυτομολούν προς τον ανταγωνισμό.
  • Διότι αν δεν έλεγε “τα επόμενα Windows είναι το μεγάλο μας στοίχημα” η προσοχή θα στρεφόταν στο τωρινό τους “μεγάλο στοίχημα”: τα Windows Phone 7, με τα οποία η Microsoft προσπαθεί να ξανακερδίσει το παιχνίδι στα κινητά – που έχει χαμένο από όταν εμφανίστηκε το iPhone της Apple. Ο Ballmer θέλει να αφήσει να εννοηθεί κάτι σε στυλ “Έλα μωρέ, τα κινητά είναι εύκολη φάση, δεν ανησυχούμε για τα Windows Phone 7, είναι δεδομένο πως `θα πιάσουν` και `θα πατήσουν κάτω τον ανταγωνισμό`”. Άσχετα με το αν στην πραγματικότητα η Microsoft ανησυχεί και παρανησυχεί για το τι, τελικά, θα γίνει. Έτσι, ο Ballmer (προσπαθεί να) δείξει πως είναι 100% σίγουρος για το νέο “κινητό” λειτουργικό σύστημα της Microsoft και να το παρουσιάσει, εμμέσως πλην σαφώς, ως “υπεργουαουτέλειο”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου