logo2


16/12/10

Google ChromeΜε την Mozilla και την Microsoft να διαγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα βγάλει τον πρώτο browser που θα υποστηρίζει hardware acceleration γραφικών, η Google βάζει την δική της υποψηφιότητα με τον Chrome 9 και φαίνεται πως έχει καλές πιθανότητες να κόψει πρώτη το νήμα.
Η κυκλοφορία του Chrome 9 ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη όμως αναβλήθηκε για λίγες μέρες αφού όπως αναφέρει ο Anthony LaForge technical program manager στον Chrome, εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα.
"Στο ένα εκατομμύριο σελίδες ο Chrome 9 σημείωσε 400 κρασαρίσματα, νούμερο πολύ υψηλό", δήλωσε σε mail του.
Στόχος είναι το νούμερο αυτό να πέσει κάτω από τα 300.

Τo hardware acceleration δεν είναι απλώς μία κατάσταση στην οποία φτάνει ένας browser αλλά μία ολόκληρη σειρά πιθανών τρόπων με τους οποίους μία κάρτα γραφικών μπορεί να επιταχύνει την απόδοση της. Κάποια από τα πράγματα που μπορούν να επιταχυνθούν είναι: SVG (Scalable Vector Graphics), γραφικά 2D με λειτουργία Canvas, font rendering, αποκωδικοποίηση βίντεο, CSS (Cascading Style Sheets), WebGL για γραφικά 3D καθώς και σύνθεση διαφορετικών αντικειμένων σε μία ενότητα γραφικών, σε μία ιστοσελίδα. 

Ο Chrome 9 θα φέρει μερικά χαρακτηριστικά από την παραπάνω λίστα όπως το compositing, WebGL, 2D Canvas, όμως αρκετά από αυτά θα επιδέχονται αρκετή βελτίωση. Η υποστήριξη hardware acceleration σε 2D Canvas δεν θα είναι ενεργή σε Windows XP ενώ μία δεύτερη φάση του 2D Canvas είναι προγραμματισμένη για τον Chrome 11.

Το WebGL, από την άλλη, φαίνεται πως κρατάει στα χέρια μου μία ευκαιρία για μία εντυπωσιακή αλλαγή του διαδικτύου όπως το ξέρουμε. Φέρνει μαζί του υποστήριξη τρισδιάστατων παιχνιδιών και πολλές ακόμα δυνατότητες όπως online χάρτες και εικονικούς κόσμους. Με τoν Chrome OS να στηρίζεται αρκετά στις web εφαρμογές, δεν είναι καθόλου περίεργη η υποστήριξη της Google στο WebGL.

O Chrome χρησιμοποιεί το OpenGL για την επιτάχυνση γραφικών σε 2D και 3D, κάτι που ίσως περιπλέξει τα πράγματα σε περιβάλλοντα Windows όπου η Microsoft χρησιμοποιεί την δική της τεχνολογία του DirectX. Aν και η Google για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό αναπτύσσει το project ANGLE το οποίο "μεταφράζει" τις εντολές του OpenGL σε DirectX, φαίνεται πως η λύση αυτή δεν θα αρκεί. Έτσι μαζί με τον Chrome 9 θα έρθει και μία λίστα από μη ενεργές λειτουργίες ή μη συμβατούς υπολογιστές. 

Επίσης ο Chrome 9 θα υποστηρίζει IndexedDB, ένα αναπτυσσόμενο πρότυπο για διαδικτυακές εφαρμογές. Το IndexedDB μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην δυνατότητα των Google Apps να λειτουργήσουν εκτός σύνδεσης (offline), κάτι που θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία του Chrome Os. 

Tέλος o Chrome 9 θα έρθει με έναν νέο task manager o οποίος θα δίνει την δυνατότητα στον χρήση να βλέπει ποιες εφαρμογές τρέχουν.

Πηγή: 
adslgr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου