logo2


16/12/10



Οι εργασίες ανάπτυξης της τελικής έκδοσης 11 του Opera ολοκληρώθηκαν. Και διατίθεται για download από το site του κατασκευαστή του. Σε σχέση με τις εκδόσεις beta και Release Candidate, η τελική έκδοση έχει βελτιωθεί κυρίως στην ασφάλεια και στην ευστάθεια λειτουργίας της. Νέες λειτουργίες σε σχέση με αυτές τις προεκδόσεις του δεν έχουν ενσωματωθεί.


Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις ο Opera 11 διαθέτει, βεβαίως, μερικούς νεωτερισμούς. Έτσι τα tabs (καρτέλες) μπορούν να ομαδοποιηθούν, για παράδειγμα. Μια τέτοια ομάδα δημιουργείται όταν σύρετε ένα tab πάνω σε ένα άλλο. Και στη συνέχεια μπορείτε να εισάγετε σε αυτό το γκρουπ όσες από τις ανοικτές σας σελίδες θέλετε.

Μέσω του εικονιδίου βέλους μπορείτε να δείτε όλα τα tabs που περιέχει μια ομάδα ξεδιπλώνοντας τα ή να τα συγκεντρώσετε πάλι όλα μαζί. Στις προεκδόσεις του Opera 11 αυτό το χαρακτηριστικό δεν λειτουργούσε πάντα ομαλά και προκαλούσε σε μερικές περιπτώσεις "κρεμάσματα" - αυτό πλέον δεν συμβαίνει. Το πως λειτουργεί το "Tab Stacking", όπως ονομάζεται η παραπάνω δυνατότητα, μας το δείχνει η Opera σε ένα επίσημο βίντεο.



Η μπάρα διευθύνσεων γίνεται με τον Opera 11 πιο ασφαλής. Σε έγχρωμες επιφάνειες εργασίας δίπλα στο URL αναγνωρίζει ο χρήστης άμεσα αν η εκάστοτε διεύθυνση είναι κρυπτογραφημένη ή αν είναι πιστοποιημένη. Οι συντμήσεις πρωτοκόλλων όπως το HTTPS απεικονίζονται όταν ο κέρσορας του ποντικιού δείχνει την μπάρα διευθύνσεων. Μέσω της ίδιας μπάρας ο browser σας επιτρέπει να κάνετε και άμεσες αναζητήσεις.

Οι developers του Opera 11 συμπίεσαν "έξυπνα" το αρχείο setup. Ενώ το αρχείο εγκατάστασης του Opera 10.63 έχει μέγεθος μόλις 12,7ΜΒ, το αρχείο download του Opera 11 έχει μέγεθος μόλις 8,89ΜΒ. Αλλά και η υποστήριξη των add-ons που ήταν διαθέσιμη από την beta δεν επιβαρύνει τον browser. Τα εγκαταστημένα add-ons μπορείτε να τα ρυθμίσετε έτσι ώστε να φορτώνονται μόνο όταν χρειάζονται. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους προγραμματιστές του, ο Opera 11 λειτουργεί κατά 30% ταχύτερα.

Τον Opera 11 μπορείτε να τον κατεβάσετε από τo site του κατασκευαστή του.

Πηγή: 
pcnea

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου