logo2


17/12/10

Η Bavarian Academy of Science της Γερμανίας ανακοίνωσε πως η IBM θα κατασκευάσει για λογαριασμό της έναν υπερυπολογιστή με επιδόσεις μέχρι και 3 petaflops - οι υψηλότερες στον κόσμο (με τα σημερινά δεδομένα).


14.000 επεξεργαστές Xeon θα εμπεριέχονται στον SuperMUC, τον νέο υπερυπολογιστή που η Bavarian Academy of Science της Γερμανίας "παρήγγειλε" από την IBM, και που αναμένεται να είναι έτοιμος εντός του 2012. Με επιδόσεις που θα φτάνουν τα 3 petaflops, ο SuperMUC θα είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο - αν και αξίζει να σημειωθεί πως η προσέγγιση στην κατασκευή του είναι... λίγο περίεργη.


Η ίδια η IBM έχει κατασκευάσει υπερυπολογιστές με λίγο χαμηλότερες επιδόσεις, που όμως δεν ακολουθούν τόσο "παλιομοδίτικη" προσέγγιση στη σχεδίαση τους όσο ο SuperMUC. Με άλλα λόγια, ναι μεν ο SuperMUC αναμένεται να είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, αλλά μάλλον δεν θα κρατήσει τα πρωτεία για πολύ καιρό μετά την εμφάνιση του.

Οι 14.000 Xeon του SuperMUC θα "τρέχουν" σε IBM System x iDataPlex servers της IBM, ενώ θα χρησιμοποιούν ένα νέο σύστημα ψύξης, το Aquasar, που η ίδια σχεδίασε, το οποίο χαρακτηρίζεται από μικρότερη κατανάλωση (σε σχέση με παραπλήσιες λύσεις) κατά 40%.

Πηγή: 
pcw.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου