logo2


28/1/11

Οι προσπάθειες των εταιριών που κατέχουν τα δικαιώματα ταινιών, μουσικής, βιβλίων κλπ. προσπαθούν συνεχώς να βρουν τρόπους ώστε να καταπολεμήσουν την ακατάσχετη πειρατεία. Η νέα τους “έμπνευση” είναι να πιέσουν τη Google ώστε να μην εμφανίζει άμεσα
αποτελέσματα αναζήτησης (Instant Search και autocomplete) σε ορισμένες λέξεις-κλειδιά.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να αναζητήσετε οτιδήποτε θέλετε, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσετε “Enter” και εμφανίζονται άμεσα links σε αρχεία torrents των γνωστότερων καταλόγων.
Τελικά το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να κλονίσουν (ελάχιστα) την εμπιστοσύνη που έχει ο κόσμος σε μια εταιρία που φημίζεται για την αντικειμενικότητα της (Google), αλλά και να αποδείξουν ότι οι προσπάθειες τους δε μπορούν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Για την ακρίβεια, είναι παράλογη η μαύρη λίστα των όρων αναζήτησης που “λογοκρίνονται”, καθώς είναι μπλοκαρισμένοι αρκετοί πάροχοι torrents (π.χ. RapidShare, Megaupload) αλλά υπάρχουν εξίσου αρκετοί μη-μπλοκαρισμένοι (π.χ. Hotfile), ενώ έχει μπλοκαριστεί η νόμιμη υπηρεσία BitTorrent και δεν υπάρχει περιορισμός στον βασικότερο όρο, τη λέξη “torrent”!
Οπότε, αφού δεν είδαν άσπρο φως με τις μηνύσεις κατά ιδιωτών, προσπαθούν με πλάγιο τρόπο να επηρρεάσουν τους χρήστες, αλλά δε φαίνεται ότι θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι όσους περιορισμούς και αν βάλει η Google, εάν κάποιος θέλει να βρει πειρατικό αρχείο θα τα καταφέρει πολύ εύκολα και σύντομα.
Από την άλλη, δε θα θέλαμε η πίεση αυτή στη Google να τη μετατρέψει σε όργανο των μεγάλων εταιριών, υπό την έννοια της πλήρους απαγόρευσης των “επικίνδυνων” όρων από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του TorrentFreak.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου