logo2


8/4/11

Οι προγραμματιστές ανοικτού λογισμικού του Gnome Desktop Project κυκλοφόρησαν το Gnome 3.0. Ύστερα από 3 χρόνια ανάπτυξης, η ομάδα του Gnome επιτέλους κυκλοφόρησε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση του Gnome μέσα σε 9 χρόνια και είναι έτοιμη για κατέβασμα.




Το έργο δεν έφερε μόνο αισθητική αλλαγή. Έφερε ένα ολοκαίνουριο νέο Gnome περιβάλλον που προσφέρει μία ανανεωμένη εμπειρία επιφάνειας εργασίας και ένα νέο API κάτω από το καπό.

"Πήραμε μία αρκετά διαφορετική προσέγγιση στο σχεδιασμό του Gnome 3, που επικεντρώνεται στην επιθυμητή από τους χρήστες εμπειρία και αυτό επίτρεψε τον σχεδιασμό του interface να ακολουθήσει εύκολα" έγραψε ο Jon McCann, σχεδιαστής του Gnome Shell.




Η ομάδα του Gnome είπε πως το νέο γραφικό περιβάλλον (GUI) είναι περισσότερο προσανατολισμένο στις καθημερινές εργασίες του χρήστη, έτσι θα περιορίσει την σύγχυση από τις διάφορες ειδοποιήσεις και θα προσφέρει περισσότερο χώρο εργασίας και παράθυρα που θα λειτουργούν στο background


Οι χρήστες θα έχουν ολοκληρωμένο σύστημα μηνυμάτων και βελτιωμένη ομαδοποίηση των παραθύρων, κάνοντας ευκολότερη την πλοήγηση ανάμεσα στις εφαρμογές. Έδωσε επίσης στον Nautilus, τον Gnome file manager, μία ανανέωση με επιπλέον εικονίδια στην πλάγια μπάρα του, κάνοντας την διαχείριση αρχείων περισσότερο εύκολη.

Το νέο προγραμματιστικό API προσθέτει βελτιωμένη αναζήτηση, μηνύματα χρηστών, επιλογές συστήματος και εξορθολογισμένες βιβλιοθήκες. Το Gnome graphical toolkit χρησιμοποιεί το προηγμένο σύστημα χειρισμού συσκευών Xinput2 ώστε να υποστηρίζει Multitouch στις επόμενες γενιές.

Το Gnome 3.0 είναι παράλληλα και προς τα πίσω συμβατό με τις Gnome 2.X εφαρμογές και η ομάδα είπε πως ανέπτυξε το περιβάλλον εργασίας από την αρχή με Javascript για να σιγουρέψει πως η αλληλεπίδραση με τον χρήστη θα είναι βελτιστοποιημένη για χρήστες επόμενης γενιάς.

Το Gnome είναι ένα πολύ ικανό, ολοκληρωμένο και βαρύ γραφικό περιβάλλον εργασίας που χρησιμοποιείται σε κάποιες από τις κύριες Linux διανομές.

Πηγή: adslgr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου