logo2


23/2/14



Ουκ ολίγες φορές είδαμε τον κόσμο της ρομποτικής να εμπνέεται από τους ανθρώπους και τα ζώα. Άλλωστε αυτό ίσως είναι και λογικό. Αυτή τη φορά το αντικείμενο μελέτης του γνωστού πανεπιστημίου Harvard έγιναν τα αντιπαθή έντομα, λόγω της ικανότητάς τους να χτίζουν τεράστιες κατασκευές χωρίς κάποιο ιδιαίτερο συντονισμό, πολλές φορές μεγαλύτερες από το φυσικό τους μέγεθος, καθιστώντας τα εξαιρετικούς χτίστες.



Τα ρομπότ Τερμίτες βασίζονται στη πραγματική συμπεριφορά των αληθινών εντόμων. Μπορεί στη πραγματικότητα να μπαίνουν στα σπίτια και να δημιουργούν προβλήματα όμως είναι τρομεροί χτίστες αφού καταφέρνουν να χτίσουν πολύπλοκα και λειτουργικά "οικοδομήματα" πολύ μεγαλύτερα από το φυσικό τους μέγεθος.

Το δημιούργημα του Harvard λειτουργεί υπό τις ίδιες αρχές: κατασκευάζουν 3D κτήρια με ελάχιστη επίβλεψη. Μπορούν να κουβαλήσουν κάποια συγκεκριμένα κομμάτια, να τα κατευθύνουν και να τα τοποθετήσουν με ακρίβεια εκεί που θέλουν, ακόμα και σκαρφαλώνοντας.





Ένας υπολογιστής αναλύει το σχέδιο, παράγει τη κατάλληλη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν τα ρομπότ και έπειτα εκείνα ξεκινούν τη δουλειά.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου