logo2


29/11/10

Diaspora Diaspora, μια νέα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης βασισμένη σε ανοιχτό κώδικα, κάνει τα πρώτα της βήματαΟι προγραμματιστές που βρίσκονται πίσω από το project δημοσίευσαν σε ένα blog ότι η alpha έκδοση του Diaspora είναι έτοιμη και ότι κάθε εβδομάδα θα προσκαλούν όλο και περισσότερα άτομα. Συνέχισαν λέγοντας, ότι κάνοντας αυτά τα μικρά βήματα, θα μπορούν να εντοπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα στην απόδοση της σελίδας και στη βελτίωση των λειτουργιών της.

Μια τέτοια προσεκτική πορεία ίσως είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι ο κώδικας είναι φρεσκογραμμένος. Το Σεπτέμβριο, η πρώτη έκδοση του κώδικα που βρίσκεται πίσω από την υπηρεσία σχολιάσθηκε ότι έχει πολλά κενά ασφάλειας.
Καθώς ο δημιουργός του Facebook, Mark Zuckerberg, δεν έχει λόγο να ανησυχεί προς το παρόν για το Diaspora, η υπηρεσία αποτελεί μια από τις πολλές προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία λογισμικού και υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης βασισμένα σε ανοιχτό κώδικα. Τέτοιες προσπάθειες είναι το Identica και το Free Software Foundation’s GNU Social.
Την ιδέα του Diaspora την εμπνεύστηκαν τέσσερις φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στις αρχές του χρόνου και σύντομα συγκέντρωσαν 200.000 δολάρια από τους επενδυτές του έργου. Σε συνεντεύξεις έχουν δηλώσει ότι ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη ενός λογισμικού ανοιχτού κώδικα για κοινωνική δικτύωση, ως εναλλακτική λύση των εμπορικών ιστοσελίδων Facebook και LinkedIn.

Πηγή: secnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου