logo2


24/12/10

Τεχνολογικές εξελίξεις που θα αλλάξουν τη ζωή μαςΠροβλέψεις της IBM
Μέσα στην επόμενη πενταετία η καθημερινότητά μας αναμένεται να αλλάξει σημαντικά χάρη στις επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. 
Μεταξύ αυτών, οι μπαταρίες που τροφοδοτούνται από τον αέρα και τα τρισδιάστατα κινητά τηλέφωνα που προβάλλουν ολογράμματα, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες της ΙΒΜ.

Οι σημερινές μπαταρίες λιθίου-ιόντων είναι πιθανό να αντικατασταθούν από μπαταρίες «αέρα», που θα «αναπνέουν» τον ίδιο αέρα με μας. Αν αυτό όντως υλοποιηθεί, τότε θα προκύψει μια πολύ ελαφριά και ισχυρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία, κατάλληλη από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι ποικίλες καταναλωτικές συσκευές.

Μάλιστα, η ΙΒΜ δεν αποκλείει σε μερικές μικρότερες συσκευές οι μπαταρίες να εξαφανιστούν τελείως, καθώς θα μειωθεί σε λιγότερο από 0,5 βολτ η αναγκαία ποσότητα ενέργειας ανά τρανζίστορ. Μερικά ρολόγια χειρός ήδη χρησιμοποιούν μια παραλλαγή αυτής της τεχνολογίας, καθώς φορτίζονται απλώς με την κίνηση του χεριού. Στο μέλλον, είναι πιθανό ένα κινητό τηλέφωνο να φορτίζεται απλώς με μια ανάλογη κίνηση.

Προ των πυλών βρίσκεται και η ευρύτερη χρήση της τεχνικής της ολογραφίας. Μεταξύ άλλων, αναμένονται τρισδιάστατες ολογραφικές κάμερες ενσωματωμένες σε κινητά τηλέφωνα, που θα επιτρέπουν στον χρήστη να συνομιλεί σε πραγματικό χρόνο με χρήση τρισδιάστατων βιντεο-ολογραμμάτων.

Μια άλλη εξέλιξη που διαγράφεται, είναι ότι οι άνθρωποι θα μεταβληθούν σε ηλεκτρονικούς αισθητήρες που περπατάνε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΒΜ, σε πέντε χρόνια διάφοροι αισθητήρες θα βρίσκονται ενσωματωμένοι στο κινητό τηλέφωνο, στο αυτοκίνητο, ακόμα και στο πορτοφόλι μας, δίνοντας στους επιστήμονες (και άλλους ενδιαφερόμενους) μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο κινείται ο χρήστης.

Μεταξύ άλλων, αυτή η δυνατότητα αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο μια νέα γενιά πολιτών-επιστημόνων, οι οποίοι, με τη βοήθεια των αισθητήρων τους, θα είναι σε θέση να συλλέγουν πληθώρα στοιχείων και δεδομένων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κ.α.

Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου