logo2


5/2/11


Το Διαδίκτυο έχει ξεμείνει από διευθύνσεις... εεε κατά κάποιο τρόπο. Πιθανόν να έχετε ακούσει τα νέα: οι τελευταίες διαθέσιμες διευθύνσεις του ισχύοντος πρωτοκόλλου IPv4 έχουν μοιραστεί. Ο ακρογωνιαίος λίθος που μέχρι σήμερα στήριζε το Διαδίκτυο (οι διευθύνσεις που παίρνει κάθε υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και γενικά ο,τιδήποτε συνδέεται στο Internet - σίγουρα έχετε δει κάπου την ακολουθία αριθμών της μορφής 192.168.1.1) σύντομα πρόκειται να πέσει.

Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, κάποιοι προνόησαν για αντικαταστάτη. Ονομάζεται IPv6 (έκδοση 6, σε αντιδιαστολή με το υπάρχων σύστημα IPv4). Το καινούριο σύστημα όχι μόνο προσφέρει πολύ περισσότερες διευθύνσεις, αλλά κάνει απλούστερο τον τρόπο ανάθεσής τους σε μηχανήματα και παρέχει επιπρόσθετη ασφάλεια στο δίκτυο.

Η μετάβαση δεν προβλέπεται καθόλου εύκολη. Οι περισσότεροι χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι ούτε καν με τους όρους IPv4/IPv6 πολύ δε λιγότερο με την επίδραση που θα έχει αυτή η μετάβαση στη ζωή τους.
Γι αυτό σκεφτήκαμε να γράψουμε αυτόν τον μικρό οδηγό για το IPv4 και την μετάβαση στο IPv6. Εξηγούμε τα διαφορετικά συστήματα και σημειώνουμε τις διαφορές τους. Επίσης αναφέρουμε λεπτομερειακά τι θα πρέπει να περιμένετε τα επόμενα χρόνια καθώς δισεκατομμύρια ιστότοποι θα μεταπηδήσουν στη νέα εποχή που ξεκινάει για το απαραίτητο πλέον Internet.
 
 
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα IPv4/IPv6
 


Ε: τι είναι το IPv4;
 
 
Α:  Το IPv4 προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Internet Protocol version 4. Είναι η τεχνολογία υποδομής που μας επιτρέπει να συνδέουμε τις διάφορες συσκευές μας στο Internet. Όταν μια συσκευή ζητάει πρόσβαση στο Internet (ή πρόκειται για PC ή για Mac ή για έξυπνο τηλέφωνο ή για οποιαδήποτε άλλη συσκευή), παίρνει μια μοναδική αριθμητική διεύθυνση του τύπου 192.168.1.1, η επονομαζόμενη IP διεύθυνση η οποία και αποτελεί την ταυτότητα της συγκεκριμένης συσκευής στο Internet. Για να αποσταλούν δεδομένα μεταξύ δύο υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο Internet, τα πακέτα που θα διακινηθούν πρέπει να περιέχουν και τις δύο IP διευθύνσεις (αποστολέα και παραλήπτη).
Χωρίς IP διευθύνσεις οι συσκευές δεν θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν, όπως θα γινόταν και με το συμβατικό ταχυδρομείο (αν δεν γνωρίζουμε τη διεύθυνση κάποιου δεν μπορούμε να στείλουμε γράμμα).
 
Ε: τι είναι το IPv6;

Α: το IPv6 είναι η έκδοση 6 του πρωτοκόλλου επικοινωνίας που προαναφέραμε. Λειτουργεί παρόμοια με το IPv4 στο ότι παρέχει μοναδικές αριθμητικές διευθύνσεις στις διασυνδεδεμένες συσκευές. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά: χρησιμοποιεί διευθύνσεις μήκους 128-bit. Θα εξηγήσουμε αμέσως τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι τόσο κρίσιμο για τη λειτουργία του Internet.

Ε: γιατί το IPv4 δεν μπορεί να δώσει άλλες         
     διευθύνσεις;


Α: το IPv4 χρησιμοποιεί 32 bits για τις διευθύνσεις που μοιράζει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παράγει ένα μέγιστο αριθμό διευθύνσεων της τάξης του 2^32 (περίπου 4.29 δισεκατομμύρια). Μπορεί το νούμερο να μας φαίνεται υπερβολικά μεγάλο, αλλά όλες οι διευθύνσεις έχουν ήδη δοθεί σε διάφορους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι όμως: ακόμη δεν έχουμε ξεμείνει οριστικά από διευθύνσεις. Αρκετές από αυτές παραμένουν αχρησιμοποίητες στα χέρια μεγάλων Ιδρυμάτων (όπως το ΜΙΤ) ή εταιρειών (όπως Ford και IBM). Αρκετές διευθύνσεις είναι ακόμη διαθέσιμες για ανάθεση και αρκετές θα πωληθούν ή ανταλλαγούν καθόσον τείνουν να γίνουν απειλούμενο είδος.

Ε: πως το IPv6 λύνει το πρόβλημα;

Α: όπως αναφέρθηκε προηγούμενα το IPv6 χρησιμοποιεί διευθύνσεις 128-bit. Αρα έχει δυνατότητα παροχής 2^128 διευθύνσεων, για την ακρίβεια 340.282.366.920.938.000.000.000.000.000.000.000.000 από αυτές. Ο αριθμός αυτός είναι τόσο μεγάλος (δεν είναι φανερό;) ώστε χρειάζεται το δεκαεξαδικό σύστημα αριθμών για να απεικονιστούν οι διευθύνσεις. Με άλλα λόγια, το νέο σύστημα παρέχει διευθύνσεις περισσότερο από αρκετές, ώστε το Internet να συνεχίσει να λειτουργεί απροβλημάτιστα για πολλά πολλά ακόμη χρόνια.

Ε: άρα γιατί δεν “γυρίζουμε” απλά το διακόπτη στο καινούριο σύστημα;

Α: η έλλειψη των IPv4 διευθύνσεων είχε προβλεφθεί εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε το όλο σχέδιο της ανάπτυξης του καινούριου συστήματος και της μετάβασης σε αυτό ήταν σε εξέλιξη την τελευταία δεκαετία. Η πρόοδος όμως είναι  αργή - μόνο ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου ιστού υποστηρίζει το καινούριο πρωτόκολλο. Επιπρόσθετα, δουλεύοντας τα δύο πρωτόκολλα παράλληλα, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για την μεταξύ τους επικοινωνία.
Για να κατασκευαστεί ο “διακόπτης”, λογισμικό και δρομολογητές (routers) πρέπει να μετατραπούν ώστε να υποστηρίζουν το αναβαθμισμένο δίκτυο. Αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα. Η πρώτη πραγματική δοκιμή προγραμματίστηκε για τις 8 Ιουνίου 2011 (World IPv6 Day). Μεταξύ των πρωτοπόρων εταιρειών είναι η Google και το Facebook. Με τις δοκιμές τους θα βοηθήσουν ώστε η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για τον υπόλοιπο κόσμο.


Ε: τι επίδραση θα έχει σε μένα;

Α: αρχικά δεν υπάρχει μεγάλη επίδραση στη ζωή του απλού χρήστη. Τα περισσότερα λειτουργικά υποστηρίζουν το IPv6 (Mac OS X 10.2 , Windows XP SP1). Όμως πολλοί δρομολογητές (routers) και εξυπηρετητές δικτύου (servers) δεν το υποστηρίζουν με αποτέλεσμα η συνεργασία των δύο πρωτοκόλλων να είναι αδύνατη. Το IPv6 βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο. Αναμένονται πολλά προβλήματα ασφαλείας αλλά και λάθη στον ίδιο τον κώδικα.

Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει ή πόσο θα κοστίσει η μετάβαση. Το απολύτως βέβαιο είναι ότι πρέπει να γίνει να θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει Internet στο μέλλον.


Πηγή : mashable
Μετάφραση: dailytech.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου