logo2


24/3/12



Η WebGl είναι μια καταπληκτική τεχνολογία που επιτρέπει την επιτάχυνση υλικού 3D γραφικά και εφέ σε προγράμματα περιήγησης χωρίς να χρειάζεται
πρόσθετα plugins.
Αν και στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί και πάλι σε αυτό το θέμα, εν’ τούτοις αρκετοί είναι αυτοι που δεν εχουν ενεργοποιημενη την WebGL στον browser τους.
Σήμερα θα το δούμε βήμα-βήμα, πως μπορειτε να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη της webGL στον Firefox σας (για τον Chrome/ium, δείτε τις σχετικές οδηγίες, βήμα-βήμα πάλι).
Κανονικά οι σύγχρονες εκδόσεις των browser, έχουν ενεργοποιημένη αυτή την επιλογη, μα ωστόσο υπάρχει η περίπτωση καποιες κάρτες προγενέστερες του 2007 (μα και καποιες πιο σύγχρονες), να έχουν μπει σε black-list.
Αυτό συνηθως γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις που μπορούν να υπάρξουν και για μεγαλύτερη σταθερότητα. Στην ουσια πρόκειται (τις περισσότερες φορές, για κάτι προληπτικό).
Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε με τις τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς στην ουσια, δεν αφορούν τους καθημερινούς χρήστες:

1. Πρώτα απ’ όλα ελέγξτε αν ο borowser σας (Frefox), έχει ενεργή την webGL. Ο πιο εύκολος τρόπος να το ελέγξετε, είναι να μεταβείτε στην ιστοσελίδα: get.webgl.org.
Αν το μήνυμα που θα δείτε είναι σαν της εικόνας παρακατω, τότε δεν χρειαζεται να προχωρήσετε στα παρακατω βήματα:
2. Αν δεν είδατε στη παραπάνω ιστοσελίδα το μήνυμα πως η WebGL είναι ενεργή στον browser σας και τον περιστρεφόμενο κύβο, ανοίξτε ένα νέο tab (καρτέλα) στον Firefox σας και στο πεδίο διευθύνσεων, γράψτε:
about:config

3. Προσπεράστε το μήνυμα που σας λέει να προσέχετε και στο πεδίο αναζήτησης, βάλτε:
webgl

4. Εντοπίστε το σημειο που λέει:
webgl.force-enabled
(στην 6η γραμμή πιθανοτατα) και στο τελευταίο πεδίο (Value), αλλάξτε την ένδειξη false σε true (με ένα κλικ επανω της):
5. Μόλις το κάνετε, κλείστε τον Firefox και ξανανοίξετε τον.
Ένας καλός τρόπος για να δοκιμάσετε ότι δουλεύει είναι, να δοκιμάσετε ένα παιχνιδάκι με υποστήριξη WenGL και συγκεκριμένα, το Trigger Rally, ένα Ανοιχτου Κώδικα, Linux game:
PLAY Trigger Rally:
-Aν και δεν είναι του παρόντος άρθρου, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω πως ο Firefox ειναι ο μοναδικός πραγματικά ελεύθερος και ανοιχτός browser και αν σας ενδιαφέρει να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομενα από τον διάβολο που λέγεται Google, σας συνιστώ να αποφύγετε τον Chrome, μα και τον Chromium, ο οποίος είναι απλά το άλλοθι της Google για τον ανοιχτό κώδικα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου