logo2


24/3/12



Το Android έχει ένα σημαντικό προτέρημα το οποίο όπως φαίνεται γυρνάει και σε μειονέκτημα.
Αυτό αφορά την δυνατοτητα να
εγκατασταθεί σε ένα πλήθος διαφορετικών συσκευών από πολλούς κατασκευαστές. Το πρόβλημα έχει αρχισει εδώ και κάμποσο καιρό να διαφαίνεται, ωστόσο μετά από μια ερεύνα των IDC/Appcelerator, το θέμα φαίνεται πως έχει αρχισει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Κάνεις δεν αμφιβάλλει ότι το Android έχει γίνει η πιο μεγάλη πλατφόρμα και με δυνατότητες που το κανουν να υπερτερεί έναντι των βασικότερων ανταγωνιστών του iOS και Windows Phone (για παράδειγμα το “πάντρεμα” με τον πυρήνα Linux).
Αν και η πλατφόρμα είναι η ίδια, εν ‘ τούτοις οι συσκευες που τρέχει είναι πολλές και το ίδιο και οι εκδόσεις της πλατφόρμας.
Αυτό σημαίνει πως αν ένας developer φτιάξει μια εφαρμογή για το Android, ασχέτως αν το ίδιο το λειτουργικό μπορεί να τρέξει σε κάθε είδους συσκευή (χαμηλού, μέσου η υψηλού επιπέδου κατασκευής/κόστους), εν’ τούτοις οι συσκευες έχουν και διαφορετικό hardware η κάθε μια και τις περισσότερες φορές τρέχουν και διαφορετικές εκδόσεις Android, ως ακομα και πάρα πολύ παλιές.
Αυτό κατά συνέπεια, υποχρεώνει τους developers να προσπαθούν να βρουν τροπους ωστε να καταφέρουν να κανουν την εφαρμογή τους συμβατή με τις περισσότερες συσκευες/εκδόσεις (το όλες είναι σχεδον αδύνατον).
Στην πράξη σημαίνει ότι μετά την δημιουργία μιας εφαρμογής ο προγραμματιστής της θα πρέπει να την δοκιμάσει στις ένα σωρό διαφορετικές εκδόσεις του Android, προκειμένου να σιγουρευτεί ότι παίζει σε όλες αυτές.
Αυτό όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας είναι χρονοβόρο, κουραστικό και σε αρκετές περιπτώσεις απογοητευτικό.
Από την άλλη η Google, σε καμία περίπτωση δεν έχει καταφέρει να παρέχει τα σωστά εργαλεία που χρειάζονται, όπως για παράδειγμα η Microsoft η οποία έχει μια πολύ καλή παράδοση σε αυτόν τον τομέα, δηλαδη σε υποστήριξη και εργαλεία που παρέχει σε developers για τη δημιουργία λύσεων για τις πλατφόρμες της).

Έτσι, αρκετοί developers απομακρύνονται από το Android και οι περισσότεροι εξ’ αυτών στρέφονται προς την Apple, όπου έχουν να ασχοληθούν μόνο με 3-4 διαφορετικές συσκευές και εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, ενώ δεν είναι και λίγοι που έχουν αρχισει να μετακινούνται προς το αντίστοιχο λειτουργικό της Microsoft.
Στη παρούσα φάση αυτό δεν σημαίνει πως κινδυνεύει το Android να χαθεί η κάτι άλλο, μα σίγουρα με αυτές τις συνθήκες η καθιέρωση του στην πρωτη θέση και στις προτιμήσεις χρηστών και developers για ανάπτυξη εφαρμογών, θα είναι αμφισβητήσιμη στο λίαν προσεχές διαστημα.
Σαφώς και όλο το βάρος πέφτει στην Google, να βρει κάποιον τρόπο ωστε να μαζέψει όλο αυτό το άναρχο τοπίο που υπάρχει και που μονή της άφησε να δημιουργηθεί.
Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται η πλατφόρμα στην έκδοση 4x και οι προγραμματιστές να προσπαθούν να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα πρέπει να τρέχουν σε “καινούργιες” συσκευες που έχουν έκδοση Android 2x η και παλιότερες!
Το θέμα αυτό με τον κατακερματισμό του Android ως προς συσκευες/εκδόσεις έχει ξανάρθει στη επιφάνεια και έχει απασχολήσει την Google, ωστόσο η μετακίνηση σημαντικού αριθμού developers στα αντίπαλα λειτουργικά συστήματα, πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην ομάδα ανάπτυξης του Android, πόσο μάλλον όταν αυτός ο ανταγωνισμός στα φορητά λειτουργικά συστήματα, αναμένεται να επεκταθεί στο προσεχές μέλλον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου