logo2


21/2/14


Εάν χρησιμοποιείτε έναν σκληρό δίσκο ή φλασάκι usb πρέπει πρώτα να το κάνετε format στο σωστό σύστημα αρχείων ή αλλιώς filesystem. Το κάθε λειτουργικό σύστημα (π.χ Windows, Mac OS) χρησιμοποιεί διαφορετικό filesystem για να διαχειρίζεται τα δεδομένα και να τα αποθηκεύει. Ας δούμε λοιπόν τις κατηγορίες:






  • NTFS: Είναι το filesystem των Windows όπου μπορείτε να γραψετε και να διαβάσετε δεδομένα. Στα Linux και στα Mac μόνο μπορείτε να διαβάσετε και όχι να κάνετε εγγραφή, και για να γίνει αυτό χρειάζεστε ειδικό πρόγραμμα (π.χ NTFS Paragon

  • FAT32: Είναι ένα πιο παλιό σύστημα αρχείων αλλά με αυτό μπορείτε να κάνετε εγγραφή και ανάγνωση δεδομένων και από Windows και από Linux και Mac. (μέγιστο μέγεθος 4GB)

  • ExFat: Είναι παρόμοιο με το FAT32 αλλά λιγότερο διαδεδομένο και μπορείτε να κάνετε εγγραφή και ανάγνωση και από τα Windows και από τo MacOS. 

  • HFS Plus: Το προεπιλεγμένο filesystem του MacOS. Για να μπορείτε να το χρησιμοποιήσεις στα Windows πρέπει να εγκαταστήσετε ειδικό πρόγραμμα (π.χ HFS+ Paragon)

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα filesystem λιγότερο διαδεδομένα τα οποία δεν χρειάζεται να αναλύσουμε. Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο δίσκο ή φλασάκι μόνο σε Windows τότε πρέπει να το κάνετε format σε NTFS. Εάν έχετε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο ή φλασάκι για τα Windows & MacOS τότε το ExFAT είναι η καλύτερη επιλογή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου